A kemence nem is oly régen még a legtöbb falusi háztartásban megtalálható volt. Fűtésre és sütésre is használták. Ma már szinte csak műemléki felújításnál találkozok fűtőkemence építéssel. Annál gyakoribb viszont a sütőkemence, ami központja a kerti családi-baráti összejöveteleknek. Számtalan forma létezik, az alföldi búbostól a hegyvidéki laposabb építésű, vagy a pizzasütő kemencékig. Napjainkban az a kérés, hogy alkalmas legyen a hús, pizza, vagy akár kenyér sütésére is. De tudni kell, hogy vannak az adott feladatra specializált pizzasütő, kenyérsütő, malacsütő , és egyéb kemencék. Ezek mind másképpen készülnek, mert más a cél. A malac 3-4 órán át sül, a pizza pár percig, azt hiszem érthető a különbség.
Ezt az építés előtt tisztázni kell, no meg, hogy mekkora legyen a kemence szája, hogy a nagymama tepsije is beférjen….
A takaréktűzhelyek egy speciális helyet foglalnak el a palettán. Számtalan megjelenési formájuk létezik. A lényeg talán az, hogy a jól bevált csikótűzhely-sparhelt lett újragondolva a mai igényeknek megfelelően. Sajátossága, hogy süt,főz és fűt is.